18 joulukuuta, 2011

PIPARKAKKULEIPÄ


Nimestään huolimatta ei leipään ole työnnetty piparkakkua missään muodossa. Taikinassa vaan on piparkakkuisia mausteita ja paistetun leivän tuoksu on hyvinkin piparinen. Varteenotettava vaihtoehto joulupöytään.

PIPARKAKKULEIPÄ
(2 vuokaleipää, 10x30cm vuoassa)

Vaihe 1, kuumajuuri:
200g ruisjauhoja
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
1,5 tl inkivääriä
300g kuumaa kahvia

    1.    Sekoita kuivat aineet kulhossa.
    2.    Kaada päälle kuuma kahvi ja sekoita tasaiseksi puuroksi.
    3.    Peitä seos kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä kunnes se on jäähtynyt. (Kuumajuuri säilyy jääkaapissa 3 päivää.)

Vaihe 2:
kuumajuuri vaiheesta 1
300g vettä
250g ruisjauhoja
30g hiivaa
450g vehnäjauhoja
200g tummaa siirappia
25g merisuolaa

    1.    Sekoita kuumajuuri, vesi, ruisjauhot ja hiiva ja vaivaa taikinaa koneella 10 min, käsin tupla-aika.
    2.    Anna taikinan levätä tunti.
    3.    Lisää loput ainekset ja vaivaa vielä toiset 10 min.
    4.    Anna taikinan jälleen levätä tunnin ajan.
    5.    Laita taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja kohota vielä 1,5-2 h.
    6.    Paista 180°C:ssa n. 1h.
    7.    Kun leivät ovat jonkin verran jäähtyneet, kääri ne muovikelmuun ja anna niiden maun kypsyä seuraavaan päivään. (Tai syö samana päivänä jos et malta odottaa.)


FIN-ENG:
Gingerbread bread with cinnamon, clove & ginger.

5 kommenttia:

  1. Hovkonditorn: Maistuuko joulu samalta Singaporessa?

    Merituuli: Ei oo totta, sama paikka eri aika vai?!

    VastaaPoista
  2. Tein juuri tätä (tai, eilen aloitin) ja oli hyvää! Ja helppo tehdä, vaikka siihen menikin puoli päivä.

    VastaaPoista
  3. Tove: Tavallaan menee aika pitkä aika, mut sit ei kumminkaan. Kiva kuulla etta maistui!!

    VastaaPoista