22 joulukuuta, 2011

TYRNIMARMELADIT


Tein ekaa kertaa elämässäni marmeladia, se oli aika kivaa itseasiassa. Olennaisen raaka-aineen hankinta oli kuitenkin vähän työlästä. Pektiinia metsästäessäni ensimmäisen apteekin ensimmäinen vastaan tullut työntekijä ei ollut kuullutkaan koko aineesta. Kollegansa oli paremmin kartalla ja tiesi kertoa, ettei pektiini kuulu lainkaan heidän valikoimiinsa. Apteekin nro 2 valikoimista pektiini löytyi, mutta jouduin tilaamaan sen seuraavalle päivälle, koska sitä oli valmiiksi pussitettuna vain yksi 16g pussi.


Itse en oikein marmeladien päälle ymmärrä, mutta perheessä sattuu olemaan useampikin, joiden joulu ei olisi joulu ilman vihreitä kugeleita ja vastaavia. Kiikutin parille marmeladinystävälle maistiaiset ja tuomio oli aavistuksen ristiriitainen.
Vastaus kuului kutakuinkin näin: Jos ei tiedä että näissä on tyrniä, on maku hyvä, mutta vähän omituinen. Mutta jos tässä lukisi isolla tyrnimarmeladi, tulisi heti fiilis, että "Vau, tyrnistä saa näin hyvää!!!".

Eli taidan kirjoittaa isolla TYRNIMARMELADI. Tai ehkä jopa TERVEELLINEN TYRNIMARMELADI. Tai miten olis TERVEYSVAIKUTTEINEN C-VITAMIINIRIKAS TYRNIMARMELADI? Paraniskohan maku vaan edelleen?!


Ohje on HS:n Kuukausiliitteen marraskuun numerosta, Peppi Aralehdon viritelmä, kun teemana oli tyrni.

TYRNIMARMELADIT

5 dl tyrnimehua
100 g omenapyreetä (ohje alla)
850 g sokeria
70 g pektiiniä (apteekista)
2 liivatelehteä
  1. Valmista marmeladi. Kiehauta tyrnimehu ja omenapyree.
  2. Sekoita sokeri ja pektiini kulhossa keskenään ja lisää kattilaan. Keitä marmeladiksi välillä sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes lämpötila on 108°C. (Jos sinulla ei ole lämpömittaria, tee lusikkatesti. Ota seosta hieman lusikkaan ja anna jäähtyä noin minuutin verran. Jos seos muuttuu marmeladimaiseksi, se on valmista.)
  3. Ota kattila pois liedeltä ja lisää liotetut liivatteet.
  4. Kaada marmeladimassa syvälle pellille leivinpaperin päälle. Anna marmeladin tekeytyä huoneenlämmössä vuorokausi.
  5. Leikkaa veitsellä marmeladista neliöitä ja pyöritä neliöt sokerissa. (Marmeladi säilyy huoneenlämmössä useita viikkoja.)
Omenapyree:
3 kotimaista omenaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
  1. Poista omenoista siemenkota ja pilko ne kuutioiksi.
  2. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää omenakuutiot. Keitä, kunnes kuutiot ovat pehmeitä ja läpinäkyviä.
  3. Puserra omenat pyreeksi siivilän läpi.

Tähän nimiratkaisuun päädyin.

Ja nyt painumme maalle joulun viettohon.
IHAN SUPERHYVÄÄ JOULUA KAIKILLE!!!


FIN-ENG:
Sea-buckthorn marmalade was the first marmalade I've ever made. The berry itself might have a bit weird taste, but damn it is healthy! Now off to countryside. Merry Christmas each and every one!!!

14 kommenttia:

  1. joka kaupasta muuten löytyy pektiiniä hyytölösokerina.. kerran oon tehnyt sillä ja hyvin toimii.

    mutta miksi ihmeessä tossa on liivatetta? tai miksi ihmeessä tossa on pektiiniä kun siinä on liivatetta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en löydä pektiiniä mistään.. löyty kyllä jotain 1+3 hyytelösokeri joka sisälsi pektiiniä. Sano että se ajaa saman asian?? :D paljonkohan sitä pitäis olla?

      Poista
    2. Hyytelösokrussa tosiaan on myös pektiiniä mukana, mutta puhdasta pektiiniä saa apteekista!

      Poista
  2. Onpa kauniin näköisiä! Itse en kauheasti välitä marmelaadeista,mutta olisi kiva joskus niitä tehdä.Olipa vaikeaa löytää tuota pektiiniä;täällä sitä on jokaisessa leivontaan erikoistuneessa kaupassa.

    VastaaPoista
  3. Aleksi: Don't shoot the messenger, tein mitä käskettiin :)
    Mut kieltämättä itsekin vähän ihmettelin liivatteen laittoa.

    Yaelian: Kannattaa kokeilla ja syöttää vaikka sitten muille! Erityisesti paloittelu ja sokerissa kierittely oli lemppariosuuteni!!

    Lada: Dead serious. Pääset maistaa tasan vuorokauden päästä.

    VastaaPoista
  4. Tosi herkullisen värisiä, slurp :D

    VastaaPoista
  5. Jep jep. Testattu ja erittäin herkullisiksi todettu, suttusta puuhaa tosin..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että kommentoit tähän, voisinpa myöskin tehdä joku päivä!

      Poista
    2. Herkku herkku.. Juuri kaadettu 2 pellillistä marmelaadia jäähtymään, edelliset meni kuin kuumille kiville.. Suosittelen syötäväksi suklaakesin tai pelkän suklaan kanssa...;) Suunnittelen tekeväni sellaisia marmelaadi puikkoja mitkä kuorrutan su
      klaalla....:)

      Poista
    3. Uuu...hyvältä kuullostaa!

      Poista
  6. Moi. Nyt tehty usampi kilo näitä "karkkeja" ja hyviä ovat olleet. Sen verran olen kuitenkin testaillut tuota ohjetta sen verran monesti varsinkin tuon pektiinin suhteen ja itselläni on onnistunt hyvin myös 50g pektiinimäärällä..:)

    VastaaPoista
  7. Jep jep.. Tyrnikausi on on alkanut täällä länsirannikolla, tänään ensimmäinen 6 litran satsi marmelaadia kaudelle 2014... :) Kiitos vielä kerran loistavasta reseptistä !
    Yst. terv. Tumppi

    VastaaPoista