16 maaliskuuta, 2012

100% RUISLEIPÄ


Vaikka pari postausta taaksepäin kehuin juuriani hyvinvoiviksi, sallittakoon niillekin omat huonot hetkensä. Sunnuntaibrunssillemme halusin leipoa myös hapanta ruisleipää, mutta vaikka herättelin juurta paria päivää etukäteen, ei se alkanut ajallaan näyttämään riittävän iloiselta jaksaakseen yksin kantaa vastuun leipien kohoamisesta, joten hellitin taakkaa ottamalla käyttöön lisähiivan.

Ohje Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta (siinä muodossa miten itse tein).

100% RUISLEIPÄ
(2 leipää)

1. päivä: Esitaikina
125g vettä
125g (aktiivista) ruishapanjuurta
200g ruisjauhoja
  1. Vatkaa kaikki ainekset paksuksi taikinaksi.
  2. Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä (tai jossain missä on himpun verran lämpimämpää, esim. jääkaapin päällä) vähintään 12 tuntia.
2. päivä: Taikina
15g hiivaa
90g vettä
250g piimää
340g ruisjauhoja
15g merisuolaa
  1. Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta.
  2. Lisää esitaikina ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10 min.
  3. Lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa vielä 5 min.
  4. Anna taikinan levätä 60 min öljytyssä astiassa.
  5. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. 
  6. Muotoile taikinoista pyöreät leivät ja siivilöi pinnalle reilusti ruisjauhoja.
  7. Kohota leipiä kylmässä yön yli tai kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä (60-90 min).
  8. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  9. Nosta leivät kuumaan uuniin ja viiden min jälkeen laske lämpö 190°C:een.
  10. Paista leipiä n. 60 min ja anna jäähtyä ritilällä.

FIN-ENG:
Alive and kicking, but not always on good mood. No, not talking about myself. Talking about my rye sourdough starter. Sometimes you need a little extra something. Like a bit of yeast.


12 kommenttia:

  1. Olen inspiroitunut. Alan herätellä juurtani, josta en ole vielä koskaan leiponut. Pidä peukkuja.

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas ohjeesta.Heti kun yölämpötila täällä taas hieman nousee,alan laitella juurta...

    VastaaPoista
  3. Mukavaa, kun toivomustani arvontaviikon ehdotuksissa kuultiin (tai sitten sattumaa :) ) ja 100% ruisleivän ohje tuli. Pitänee kokeilla heti ensi viikolla.

    Aliisa

    VastaaPoista
  4. Nanna: Thumbs up & fingers crossed!

    Yaelian: Ole hyvä! Ihana miten alkukesäiseltä yölämpötilasta puhuminen kuulostaa!!

    Aliisa: Toivomuksesi kuultiin kyllä! En ollut edes tajunnut etten aiemmin ollutkaan tallettanut tänne moista.

    VastaaPoista
  5. Kuva ruisleivistä on upea. Leipominen ei ole alani mutta graafikon silmää kauniit kuvat ilahduttavat!

    VastaaPoista
  6. Birgit: Kiva kuulla että tykkäät, kiitos!

    VastaaPoista
  7. Kokeilinpa tälläkin ruisleivän ohjeella menneenä torstaina. Hyvin onnistui ja maukasta tuli.

    http://snapshotmotions.blogspot.fi/2013/03/leipa-miehen-tiella-pitaa.html

    VastaaPoista
  8. Voikohan piimän korvata esim yogurtilla, jos sitä ei ole saatavilla? Mietityttää myös tuo esitaikina. Ohjeessa sanotaan, että annetaan kohota vähintään 12 h. Onko 24 h jo liikaa vai mikä olisi sopiva maksimiaika? Ensikertalainen táällä arvuuttelee :)
    Tuuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tuuli! Esitaikinan kohotusaika riippuu paljon juurestasi, eli miten nopeasti se herää ja aktivoituu. Mitä kauemmin juuri käy, sitä happamampaa siitä tulee ja kun se happamoituu, laskee samalla sen kohotusvoima. Toisaalta, jos noudatat ko. ohjetta tarkalleen, ja käytät siis myös hiivaa kakkosvaiheessa, jeesaa hiiva joka tapauksessa leivän kohoamisessa, joten siitä ei tarvitse olla niin huolissaan.
      Ja varmaan voinee piimän jogurtillakin korvata, tai sitten ihan vaan vedellä.

      Poista