12 maaliskuuta, 2012

VAALEA HAPANLEIPÄ II


Arvontaviikolla joku kyseli hapanjuurteni vointia. Hyvää kuuluu kiitos! Vaikka leipää en töihinpaluun jälkeen enää ihan joka viikko leivokaan, sen verran niitä tulee tehtyä, että ruis- ja vehnäjuuri hengissä pysyvät. Leivon vaan niin usein samoja loistaviksi todettuja reseptejä käyttäen, etteivät useimmat päädy blogiin asti.

Saman nimistä leipää olen leiponut aiemminkin, mutta tämä on se todellisempi vaalea hapanleipä, koska tämä on edeltäjäänsä vaaleampi. Ohje Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta.

VAALEA HAPANLEIPÄ II
(2 leipää)

500g vehnäjauhoja
400g hapanjuurta (aktiivista)
315g vettä
10g merisuolaa
  1. Pane suolaa lukuunottamatta muut aineet kulhoon ja vaivaa pienimmällä nopeudella 13 min.
  2. Lisää suola, lisää noupeutta ja vaivaa vielä 7 min.
  3. Pane taikina öljyttyyn kulhoon ja anna levätä 70 min.
  4. Jaa taikina kahtia, muotoile leiviksi ja laita kohoamaan liinan alle yön yli jääkaappiin. (Tai kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.)
  5. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  6. Siirrä leivät kuumalle pellille ja uuniin paistumaan.
  7. Viiden min jälkeen laske uunin lämpö 200°C:een.
  8. Paista leipiä n. 50 min ja jäähdytä ritilällä.
Omat kaksi hyvin erikokoista leipää olivat laiskuuttani uunissa saman ajan. Yllättäen pienempi paistui hieman yli.


FIN-ENG:
Since I got back to being a working mom, I haven't had the time to bake bread so often. But often enough to keep the sourdough starters in our fridge alive & kicking.

8 kommenttia:

  1. Hitsi, en ole vieläkään saanut aikaiseksi laittaa vehnähapanjuurta tulemaan. Nyt on kyllä pakko!

    VastaaPoista
  2. Hitsi, en ole vieläkään saanut aikaiseksi laittaa vehnähapanjuurta tulemaan. Nyt on kyllä pakko!

    VastaaPoista
  3. Liisa: Aivan pakko!! Tää oli tosi iisibiisi: http://jauhotsuussa.blogspot.com/2011/06/rusinahapanjuuri-vehnahapanjuuri.html

    VastaaPoista
  4. Oih mitä kaunokaisia!

    PS. Ei ollut rusinahapanjuuri mulla mikään iisibiisi: olen onnistunut kaksi kertaa saamaan aikaiseksi kulhollisen homeisia rusinoita (toisella kerralla kylläkin rusinat olivat karpaloita). Pitäisi kokeilla ehkä vielä kerran.

    VastaaPoista
  5. Houkuttelevalta leivältä vaikuttaa, pitänee kokeilla:)

    Sinun blogisi innoittamana tein parin viime viikon aikana sekä ruishapanjuuren että vehnähapanjuuren rusinalla. Molemmat ovat nyt virkeinä jääkaapissa. Ruishapanjuuren tehoa kokeilin helppoon hapanleipään ja vehnähapanjuuresta leivoin Pain de campagne rustiquen, josta tuli aivan ihana;) Kerrankin ihanan rapea kuori! Toivottavasti onnistun
    jatkossakin pitämään juuret elosssa, oletko ruokkinut niitä kerran viikossa vai?

    Aliisa

    VastaaPoista
  6. Riikka: Kumma juttu. Ehkä kolmas kerta toden sanoo. Uutta yritystä vaan kehiin!

    Aliisa: Mahtavaa että oot innostunut leivänleivonnasta! Ruokin juuria aina leipomisen yhteydessä, tai jos en leivo niin sitten muuten vaan. Välillä on mennyt muutamakin viikko, mutta kyllä ne on saanut elvytettyä joka kerta. Täällä höpötin juuren ruokinnasta: http://jauhotsuussa.blogspot.com/2011/04/hapanjuuri.html

    VastaaPoista
  7. Tuntui tulevan jotenkin kovin löysää taikinasta. onkos se tarkoitus vai menikö mulla nyt kuitenkin jotain pieleen :)Taikina on vasta kohoamassa, katsotaan mitä näyttää myöhemmin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina ei tosiaan ole ihan jämäkimmästä päästä. Minkälainen oli lopputulema?

      Poista