20 huhtikuuta, 2012

LUOMUSIPSEJÄ & HÄVIKKIRUOKADINNERI


Keskiviikko oli poikkeuksellinen ilta. Sen sijaan, että syöksyin töistä viimeisellä minuutilla hakemaan lapsia hoidosta, menin after work kuohuviinille. Ja sen jälkeen vielä dinnerille.

Molemmissa tilaisuuksissa oli kuitenkin vähän enemmän taustalla. Arki-illaksi poikkeuksellisen ajatuksentäyteinen ilta.


Kuohut tarjosi ahvenanmaalainen Chipsters, joka on tuonut markkinoille ekat luomusipsit. Luomulaatuiset lastut on keitetty luomuauringonkukkaöljyssä ja maustettu luomumaustein. Siinä kaikki. Ja hemmetin hyvältä maistuvat.

Valikoimaan kuuluu kolmella tapaa maustetut perunalastut, sekä pikkupussillinen juureslastuja, jossa perunan lisäksi punajuurta ja palsternakkaa.


ChiliGrilli oli oma suosikkini. Pakkausdesign puolestaan ei ehkä ihan makuuni.

Kaupan päälle oli tilaisuudessa omasta luomusuhteestaan puhumassa Chef & Sommelier -ravintoloitsija Sasu Laukkanen, jonka ravintola on eniten luomua koko Suomessa. Laukkasen raaka-ainetta arvostava suhtautuminen kuulosti hyvältä jo taannoisilla Gastro-messuilla ja tuolloin päätin lähitulevaisuudessa organisoida illallisvisiitin Chef & Sommelieriin. Tuo käynti on nyt astetta lähempänä.

Sasu Laukkasen puheenvuoron jälkeen nimittäin arvottiin kaikkien paikallaolijoiden kesken sadan euron lahjakortti ko. ravintolaan. Ja sen voitti, tattadaa, henkilö joka ei koskaan ikinä mitään voita,


M-I-N-Ä!

Chipstersin after workeilta Nokia Factorysta siirryin Koemaistaja-blogin Annan kanssa Groteskin kellariin.


Vaikka nolosti saavuimmekin hieman myöhässä paikalle, emme onneksi missanneet asiaosuudesta mitään ja ruokaakin oli vielä jäljellä. Jämien jämiä. Kyseessä oli nimittäin hävikkiruokaillallinen.

Tilaisuuden järjestäjän, Arto Sivosen, lisäksi fiksuja puhuivat MTT:n Foodspill-hankkeen vetäjä Juha-Matti Katajajuuri, kaupan näkökantaa mukaan tuonut Anton&Antonin Niina Hietalahti sekä illan ruuista vastannut Sami Garam.


Garam oli saanut raaka-aineet paria tuntia ennen tilaisuuden alkua: Eat & Joy Maatilatorin ja Anton&Antonin parasta ennen -merkinnän ylittäneitä tuotteita, kuivahtanutta leipää ja myyntiin kelpaamattomia hieman nahistuneita kasviksia, hedelmiä ja juureksia. Roskaa siis.
Vai?

Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan, on elintarvikeketjun ruokahävikki vuodessa lähes 400 miljoonaa kiloa. Se pitää sisällään elintarviketeollisuuden, kaupan, kotitalouksien ja ravintoloiden hävikin. Isoin siivu ruokaketjun kokonaishävikistä on meidän, kotitalouksien aikaansaannosta. Jokaista suomalaista kohti heitämme roskiin vuosittain 23 kiloa alunperin täysin syömäkelpoisia elintarvikkeita. Omin käsin.

Eivätkö kuluttajat ymmärrä merkintöjä? Parasta ennen ei todellakaan tarkoita, että tuote olisi käyttökelvoton. Viimeinen käyttöpäivä puolestaan vaatisi maalaisjärkeä monen tuotteen kohdalla. Ihmisten kyky aistinvaraiseen arviointiin on ilmeisesti tyystin kadonnut. Onko ruoka liian halpaa jos sitä ostetaan yli tarpeen?


Näillä hävikkiluvuilla on turha keuhkota esim. jonkun juuston valmistuksessa syntyvästä hiilijalanjäljestä tai miettiä onko leikkelepaketin pakkauksessa turhan paljon muovia. Ympäristön kannalta on jo tuotetun ruuan ja raaka-aineiden poisheittäminen kaikkein kamalinta.

Usein kaupoissa lätkäistään viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivämääräleimaa lähestyvän tuotteen päälle kiljuvan oranssi -30% tai jopa -50% -tarra. Ihmiset kokevat jotenkin noloksi ostaa näitä vielä täysin käyttökelpoisia tuotteita ja mielellään tapaavat piilottaa ne kurantimpien tuotteiden alle kärryn pohjalle.

Omassa kotitaloudessani olen jo pitkään yrittänyt keskittyä poisheitettävän ruuan määrän minimointiin. Tästedes aion kantaa korteni kekoon myös kaupan ruokahävikin vähentämisessä ja panostaa juuri niihin oranssitarraisiin tuotteisiin. Ylpeänä.


FIN-ENG:
Last Wednesday I had more thoughts running through my head as on an average after work evening. Instead of hurrying to pick up the kids from daycare I first had some sparkling wine and organic chips, which are hopefully going to take over the potato (and beetroot and parsnip) chip markets soon. 
Then I listened to some facts and wise words about food spill while eating a dinner made of ingredients that already had passed the best before date.

6 kommenttia:

 1. puhuttiin graafikko toverien kanssa jälkeenpäin noista niin tyylikkäistä ja mitä se pomo sanokaan noista pusseista.. kaikkien mielestä ne näytti pelottavilta, halvoilta ja 20 vuotta liian myöhään.

  onnea voitosta :)

  VastaaPoista
 2. Otan haasteen vastaan ja ryhdyn vähentämään taloutemme ruokahävikkiä tästä päivästä alkaen.
  Sanoi hän joka eilen heitti menemään ohielänyttä porkkanaa ja perunaa jääkaapin takaosastosta.

  VastaaPoista
 3. Onnea vielä lahjakortista ja kiitos seurasta! :)

  VastaaPoista
 4. aleksi: Kiitti! Mut onneks maku ratkaisee, mitä tulee sipseihin. Ainakin mun kohdalla.

  Anonyymi: Mahtavaa!!! Itsekin joitain päiviä sitten jouduin googlaamaan että kuinka itäneitä pottuja sitä oikein voikaan syödä. Hyvä muussi tuli puikuloista!

  Anna: Kiitos! Ja kiitos samoin!

  VastaaPoista
 5. Omalta osaltani esim. leivän haaskuu loppui siihen päivään kun siirryin käyttämään vain 100% ruisreikäleipää, yleensä vielä paikallista. Vehnäleivät ja jättipakatut ruissekaleivät tahtoivat toisinaan kuivaa.

  Noissa erityisalehintaisissa tuotteissa saattaa joskus olla ihan kivoja tuotteita esim pirkan rukiinen pähkinä tuote löytyi alekorin kautta.

  VastaaPoista
 6. Luka: Ja leipää voi aina pistää heti tuoreeltaan puolet pakkaseen!

  VastaaPoista