04 huhtikuuta, 2012

PASHA


Hewlett-Packardin (lausuttuna [helvett-paskard]) lisäksi toinen sana, joka kikatutti pikkutyttönä, oli tietenkin pasha.


Jotenkin olen aina ennen mielessäni yhdistänyt pashan samaan pääsiäisajan "herkkuosastoon" mämmin kanssa. Pari vuotta sitten söin kuitenkin kylässä pashaa ja totesin sen olevan hyvää. Itse asiassa ihan järjettömän hyvää. Nyt sitten vihdoin päätin vääntää pashaa ihan itsekin.

Vertailin joitain reseptejä ja totesin, että kahdesta erityyppisestä valmistustavasta haudutettu, eli lämmittämällä valmistettu, kuulosti mielestäni paremmalta. Lisäksi päädyin jättämään pois sukaatit, rusinat, pähkinät ja muut monissa resepteissä esiintyneet kökkäreet pehmeän ja tasaisen massan joukosta. Suorin vartaloin ohitin myöskin kevennetyn version, josta löytyi lukuisia reseptejä. Ohje pohjaa Hesarin sivuilta löytyneeseen reseptiin. Voita ja kermaa siis, olkaatten hyvä.

Pashamuottia ei Lapin-mökin keittiötarvikkeista yllättäen löytynyt, joten perussiivilä sai toimia muottina. Siitä siis johtunee tuo pashani epäortodoksinen ulkomuoto.

PASHA
(10-15:lle, riippuen makeansyöntikyvystä)
   
150 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
1 muna
500 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa

Koristeluun & tarjoiluun:
1 dl paahdettuja kokonaisia manteleita (tai mantelilastuja)
Paljon tuoreita hedelmiä
  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
  2. Lisaa muna vaahtoon koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää maitorahka ja kerma.
  4. Kaada seos kattilaan. Kuumenna hitaasti sekoittaen, kunnes seos löystyy selkeästi juoksevammaksi.
  5. Ota kattila levyltä ja nosta jäähtymään kylmään veteen vesialtaaseen.
  6. Kostuta puhdas sideharsopala ja vuoraa sillä keskikokoinen siivilä tai pashamuotti.
  7. Lisää jäähtynyt pashaseos siivilään tai muottiin.
  8. Nosta pasha kulhon päälle ja siirrä jääkaappiin valumaan yöksi.
  9. Kumoa pasha seuraavana päivänä tarjoiluvadille. 


Niin ja oli niitä kikatuttavia melkein-kirosanoja kolmaskin. Jossain italiankielisessä laulussa, varmaan 80-luvun puolivälin Euroviisussa, toistettiin kertsissä sanaa perché - miksi, lapsen korvaan perke.
Pahis jo pienenä.

Hei, hyvää pääsiäistä tasapuolisesti!


FIN-ENG:
The name of this easter dessert, pasha, is almost like the not-so-nice finnish word for poo. I found it funny as a kid. And I still kind of do.

9 kommenttia:

  1. En ollut ajatellut tehdä mitään erikoista pääsiäiseksi, mutta tämä resepti innostaa kokeilemaan!
    Vielä kun tietäisi mikä on maitorahkaa täällä Hollannissa, olisikohan kwark..

    VastaaPoista
  2. Katje: Saksassa rahka kulkee nimellä Quark, joten varmaan samoilla linjoilla pyöritään :) Vaikka tuntuu että erityisesti maitotuotteet on eri maissa tosi eri tyyppisiä, niin eiköhän tuolla kwarkilla pärjää!

    VastaaPoista
  3. Tattis Jonna, sitten vaan kauppaan! Muottina käytän varmaankin siivilää.. :)

    VastaaPoista
  4. Mulla on yks hyvä pashaohje. Tosin tänä vuonna ostin pashaa kaupasta. Se on ehkä ihan okei 8 päivän työputken jälkeen. Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
  5. Todella kaunis tuo hedelmä-mantelipeti. Kerrassaan upeat värit! Ja eipä hullummalta vaikuta pashakaan, ehkäpä minäkin kokeilen kotitekoista pashaa... sitten ensi vuonna...

    VastaaPoista
  6. Ei se muoto, vaan se maku :D !
    Ja niitä 'kökköjähän' voi napostella muuten vain :)) ken haluaa.
    Iloista Pääsiäistä !

    VastaaPoista
  7. Anna: Sallittakoon! Ihanaa pääsiäistä!!

    Hayley: Vaatii kyllä jotain raikasta tosiaan vierelle. Tai ilman ei ainakaan pysty kovin paljoa syömään...

    Nami-hiiri: Juuri näin ;) Hyvää pääsiäistä myös sulle!!

    VastaaPoista
  8. Onpas kaunis pasha! Wow!

    http://tiskivuorenemanta.blogspot.com

    VastaaPoista
  9. Haidi: Vauvan harsorättikuviointi pinnassa antaa viimeisen silauksen!

    VastaaPoista