31 toukokuuta, 2012

BREAD EXCHANGE


Joskus viime vuonna sain isosiskoltani sähköpostin otsikolla "yks kreisi leipojakollegas based in berlin". Meilissä ollut linkki vei Freunde von Freunden -sivustolle ja Malin Elmlidin haastatteluun. Leipojakollega ehkä, mutta harrastuksensa astetta pidemmälle vienyt sellainen!

Berliinissä asuva, muoti- ja vaatealalla työskentelevä Malin innostui joitain vuosia sitten hapanjuureen leivotusta leivästä. Hän leipoi ja leipoi, ja leipää oli vaikka muille jakaa. Ja juuri niin hän päättikin alkaa tekemään.

2009 lopussa hän aloitti Bread Exchange -proggiksen, jonka idea kaikessa lyhykäisyydessään on se, että hän leipoo leipää ja vaihtaa tuotoksiansa mihin milloinkin. Ja missäpäin maailmaa milloinkin. Tällä hetkellä on Bread Exchangen fb-ryhmässä yli 1100 jäsentä.


Niinpä lähtiessäni Berliiniin toissa viikolla, pakkasin kapsäkkiini myös leipomani ruisleivän. Suomalainen hapanjuureen leivottu ruisleipä kun on ainoa leipä, johon Malin suostuu leipiänsä vaihtamaan.

Usein vaihdossa tulee erilaisia leivän leipomisessa käytettäviä raaka-aineita tai jotain, mitä voi syödä leivän päällä. Mutta ei vaihdossa tarvitse ruokaan keskittyä, se voi Malinin toiveen mukaan olla mitä tahansa muutakin. Kirja jonka juuri luki ja josta piti, nimi kutsuvieraslistalla tai vaikka pyöränkorjausapua.

Suomalainen hapan ruisleipä kainalossa menin perjantai-iltapäivänä sovittuna aikana Malinin työpaikalle ja mukavaa juttutuokiota myöhemmin poistuin sieltä ruotsalais-berliiniläinen vaalea hapanleipä laukussa.


Tarkemmin ottaen oli leipä kyllä paljon kansainvälisempi. Jauhojen alkuperää en edes tiedä, mutta mulberry bread with British sea salt -leivän suola oli nimensä mukaisesti brittiläistä ja mulperipuun marjat puolestaan lentäneet tutun toimittajan mukana Afganistanista. Molemmat vaihtokaupoissa saatuja tietenkin.


Mulperimarjoja en ollut koskaan aiemmin edes syönyt, mutta Malinin suosituksesta koukkasimme kotiin juustotiskin kautta ja kiskoimme leivän lähes yhdeltä istumalta. Täydellinen kuori, täydellinen sisus.

Täydellinen idea.


FIN-ENG:
Last year I bumped into this interview of a beautiful Berlin based Swede, Malin Elmlid. A few years back she started to trade her sourdough breads and it all became a project called the Bread Exchange. Normally she trades her breads for almost anything but bread. There's however one type of bread she makes an exception with: The true Finnish rye sourdough. 
So I baked one and took it with me to Berlin. Met her up, had a nice chat at her work and got back to my little sister's with an amazing sourdough bread with mulberries and British sea salt.
Read more of miss Elmlid's little project here!

3 kommenttia:

 1. Wau, onpa hauska idea. Liityin heti FB-ryhmään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, toi leipä on jotenkin liian herkkullisen näköistä ja idea loistava! :-)

   Poista
 2. Mahtava idea ja herkulta kuulostava leipä!

  VastaaPoista