12 toukokuuta, 2012

(LEIPÄ)HÄVIKISTÄ (LEIPÄ)HERKUKSI


Hävikistä herkuksi -tempauksen alkaessa mietin, mikä meidän taloudessamme on se kinkkisin ruokahävikkiä aiheuttava asia. Totesin sen olevan nuorimmaisemme, joka on huono syömään ja jolta aina jää lautaselle ruokaa, vaikka kuinka pienen annoksen tekisi.

Mieleen tuli Oivan lisäksi kuitenkin myös leipä. Sen jälkeen kun aloin itse leipoa leipää, on leipähävikki kotonamme muuttunut miltei olemattomaksi. Mutta kuten meillä aiemmin, luulen että monien muidenkin biopönttöön päätyy turhan usein kuivahtanut tai jopa homehtunut leivänjämä.

Kelataan hommassa kuitenkin vähän taaksepäin, aikaan ennen valmiin leivän olemassaoloa.


JÄMÄLEIPÄÄ

Jauhoissa on parasta ennen -päivämäärä. Eli niitä voi hyvin käyttää vielä piiiitkään tuon päivämäärän jälkeen, niiden ominaisuudet vaan saattavat ajan myötä hieman muuttua. Vuosikertajauhoilla ei kannata aloittaa esim. hapanjuuren valmistamista, mutta kyllä vanhemmistakin jauhoista täysin syömäkelpoiset sämpylät pyöräyttää. Vastajauhettuihin jauhoihin verrattuna ovat vanhat jauhot "kuivempia", jolloin ne saattavat tarvita taikinaan hitusen enemmän nestettä.

Jauhot eivät suinkaan ole ainoita kuiva-aineita, joiden pussinpohjia voi hyödyntää leipätaikinoissa. Päiväyksen ylittäneet ja kaapinhyllyn takareunaan ahtautuneet erilaiset hiutaleet, rouheet ja leseet, mysliä unohtamatta, uppoutuvat hyvin taikinaan.

Jääkaappiin siirryttäessä sitä vasta loistavia leivänmaustamiskeinoja löytyykin. Juustojen kuivahtaneet kannikat. Mitä voimakkaampi, sitä parempi.
Alemmilta hyllyiltä löytyy aineksia juurevaan leipään: punajuurta, porkkanaa. Mukulaiseen leipään perunaa, maa-artisokkaa. Miksei vihanneslootasta muutakin: Tomaattia, fenkolia, pinaattia, sipulia. Jämät käyttöön vaan.

Kurkkaa myös sinne ylähyllylle, tai oveen. Avattu purkki oliiveja, jokunen aurinkokuivattu tomaatti. Ah, ihana leipä.

Hellalta voi myös löytyä jotain. Aamupuuron, perunamuusin, jopa risoton jämät. Sinne vaan.
Entä ne nuukahtaneet yrtit hellan vieressä?


LEIVÄNSÄILÖNTÄÄ

No niin, leipä on nyt sitten leivottu. Tai kaupasta kotiin kannettu. Yhtä lailla kannattaa miettiä leivän säilytystä.

Jos on edes pieni epäilys, ettei taloutesi syö koko leipää, vaan osa siitä uhkaa jäädä leipälaatikon pohjalle Selviytyjiä leikkimään, pakasta. Pakasta hyvä ihminen. Mitä tuoreempana sen parempi. Se on yhtä tuoreen oloista sulatettunakin. Myös itsetehdyn leivän voi pakastaa kuten kaupan paahtikset: valmiiksi siivutettuna: Yksi siivu leipää sulaa hetkessä, vielä nopeammin kuin yksittäiset sämpylät.
Pakasta leipä pienissä erissä ja käytä tarpeen mukaan.

Se leipä, minkä arvioit tulevan kulutetuksi sen tuoreimpien päivien aikana, kannattaa silti sekin säilyttää järkevästi. Isoimmat fiiliksentappajat ovat kuivuminen ja home. Ennen kaikkea home.

Älä siis räplää leipää turhaan.Varsinkaan jo leikattua leipää.
Markettien säilöntäaineita sisältävät leivät ovat hitaampia homehtumaan. Kotona taas hapanjuuren käyttäminen estää homeen syntymistä, koska taikina on hapan ja siitäpä eivät homeitiöt tykkää.

Pelkässä paperipussissa säilytetty leipä toki säilyttää kuorensa rapeuden, mutta kuivuu muutenkin nopeammin kauttaaltaan. Muovipussiin työntäminen valitettavasti tuhoaa kuoren rapeuden, mutta muuten pysyy kosteus leivässä pidempään.


UUSIOKÄYTTÖ

Jos leipää sitten kumminkin jää yli, mitä tehdä?

Homeisen leivänjämän kohdalla on suositeltua luovuttaa. Joku leikkaa vaan pois sen silmämäärin homeisen kohdan, mutta todellisuudessa voivat homerihmastot olla levinneet koko leipään.

Kuivahtaneesta leivästä voi sen sijaan tuunata vaikka mitä. Joukossa monille itsestään selviä juttuja, toivottavasti myös jokunen uusi idea:

Korppujauhoja - kauniisti Vatsasekaisin Kilinkolin -tyylillä
Krutongit - esim. mozzarellalla jatkettuun panzanellaan Gourmet-lehden tapaan
Bruschetta - vaikka Koemaistajan hyväksi testaamalla reseptillä
Köyhät ritarit - ei niin perinteisin lisukkein à la  Kauhaa ja rakkautta
Bread pudding -  eli leipävanukas, sitruunatwistillä Bijouxs-blogista
Ranskalaisen sipulikeiton topping - Janoisen persiljan muutenkin hävikkitemaan sopivalla ohjeella

Ja bonuksena Mikon lapsuudenvinkki kaukaiselta 70-luvulta: Kuivahtanut leipä kääritään kostutettuun leivinpaperiin ja paistetaan 150°C uunissa 5 min. Syö henkiinherätetty leipä heti!


FIN-ENG:
ABC of minimizing bread related food loss:
Use all kinds of remains when making a bread dough and don't be afraid of the beyond best before dated flours.
Store your bread carefully and freeze any extras when the bread is freshly baked.
Find ways to re-use stale bread.4 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, thanks, kiitos erityisesti Mikon vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä! Olin itsekin totaalisesti unohtanut ton keinon.

   Poista
 2. Erinomaista leipäasiaa, toden totta!

  VastaaPoista
 3. Alankin katsella kaappeihini ihan uusin silmin...

  VastaaPoista