02 kesäkuuta, 2012

FINNISH COMFORT BREAD AKA 100% RUISLEIPÄ II


Leipä, jonka vaihdoin miss Elmlidin mulperileipään, oli tämä. Ohje on muokattu aiemmin käyttämästäni Jan Hedhin ohjeeseen perustuvasta reseptistä.

FINNISH COMFORT BREAD AKA 100% RUISLEIPÄ II
(2 leipää)

Esitaikina:
100g (aktiivista) ruishapanjuurta
100g vettä
160g ruisjauhoja
  1. Vatkaa kaikki ainekset paksuksi taikinaksi.
  2. Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä (tai jossain missä on himpun verran lämpimämpää, esim. jääkaapin päällä) vähintään 12 tuntia.
Taikina:
270g vettä
270g ruisjauhoja
12g merisuolaa
  1. Lisää esitaikinan joukkoon kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10 min.
  2. Lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa vielä 5 min.
  3. Anna taikinan levätä 1h.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. 
  5. Muotoile taikinoista pyöreät leivät ja siivilöi pinnalle reilusti ruisjauhoja.
  6. Kohota leipiä kaksinkertaiseksi joko huoneenlämmössä (n. 60-90 min) tai yön yli kylmässä.
  7. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  8. Nosta leivät kuumaan uuniin ja laske lämpö 200°C:een.
  9. Paista leipiä n. 60 min ja anna jäähtyä ritilällä.

Malin oli tykännyt. Ja niin oli kuulemma myös Food & Wine Magazinen toimittajakin!

FIN-ENG:
This is the bread that made miss Elmlid happy!

19 kommenttia:

  1. 100 % on parasta. Oletko muuten toteuttamassa maakuntien syöntikierrosta? Jyväskylässä nappaa mukaan purolan kotileipomon (joutsa) ruisreikäleipä ja käyntikohteena hankin leipä/kahvila kolmikulmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaveilen kyllä Suomi-turneesta, muttei taida ainakaan tänä kesänä toteutua... Kiitos Jyväskylä-vinkeistä!

      Poista
  2. Hei olisiko sulla kenties mitään ideaa mistä löytyisi hyvä kakku blogi. Oon
    nimittäin kokeillut jo kaikki parhaat kakut blogistasi ja pitäisi keksiä jotain uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah pitäisi siis leipoa enemmän kakkuja :) Blogeja on nykyään niiiin paljon ja niiiin vähän ehdin niissä pyörimään! Mutta jos nyt jonkun vinkin keksisin... Jos ruotsinkieleen taivut, käy kurkkaamassa Baka baka liten kaka -blogia (http://bakalitenkaka-tove.blogspot.fi/). Monia aika helppoja ja hyvinä ohjeita!

      Poista
    2. Tämä on jo näköjään vanha viesti mutta laitanpa huvikseni oman suosikkini kakkublogeista. Hyviä ja herkullisia ohjeita sekä nerokkaita vinkkejä koristeluun jne.

      http://www.kinuskikissa.fi/

      Poista
    3. Hei mitä on tarkoittaa tuo "aktiivinen" ruishapanjuuri? Tuoretta vai mitä...

      Tein juuri 4 päivää sitte valmiiks ruisjuuren ja vehnähapanjuuren ja tässä poreilen että mistä juuresta alkais leipoon ja mitäki :)

      Poista
    4. Joo Kinuskikissalta toki löytyy ohjeet hyvinkin perusteellisessa muodossa!

      Aktiivisella hapanjuurella tarkoitan ihan käyttövalmista juurta, jota ei enää eriskeen tarvitse herätellä.

      Poista
  3. Hyvä resepti, tällä aion jatkossa leipoa ruisleipäni:) Tosin leivoin taikinan ruispaloiksi (kaksinkertaisesta taikinasta 30 kpl) ja erinomaisia tuli :)

    Aliisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos muistutuksesta, munkin on pitänyt tehdä niitä! Silloin saa enemmän sitä ihanaa kuortakin!!

      Poista
  4. Hei hei ja onnittelut rosi kauniista blogista. Aivan ihania kuvia ja reseptejä. Minäkin olen innostunut ruisjuurileivästä. Väitän että meidän perheen vatsaongelmat johtuvat ainakin jossainmäärin leivontahiivasta jota useimmissa kaupan leivissä on. Olen nyt tehnyt 2 kertaa omasta ruisjuuresta leipää ja hyvää on. Mies ja poika 2 vuotta pitävät siitä myös vaikka onhan se aika väkevää. Ohjeen olen kalastellut netistä. Taikina on aika löysä, eikä minusta lainkaan "leivottavissa", itse lapan ruismäskin voideltuun leipävuokaan ja kohotan siinä tunti kaupalla. Paistan 200 asteisessa uunissa 1,5 tuntia ja jätän jälkilämpöön hetkeksi.

    Leipä on useimmiten kadonnut pöydältä aika nopeasti eikä säilyvyydestä ole ehtinyt tulla kauheasti kokemusta. Miten on säilyykö ruisjuureen tehty leipä paremmin kuin hiivaan leivottu? Kuvittelisin ainakin että säilyy. Ennenvanhaan ruisleivät roikkuivat vartaissa katonrajassa, homehtumattako?

    Löysin taannoin leivotaan-lehdestä vaalean version juuritaikinaleivästä, pitäisi kokeilla sitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juureen leivotut leivät säilyy tosi hyvin. Ja pidempäänkin säilytettäsessä eivät muutu "muruksi", vaan säilyttävät rakenteen tosi hyvin.

      Tässä aiemmin yleisesti hapanjuuresta kirjoittamaani: http://www.jauhotsuussa.fi/2011/04/hapanjuuri.html ja reseptit valikosta löytyy parikin vaalean juurileivän ohjetta. Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
  5. ..Ja hei oletko tehnyt taikinaa eli vaivannut taikinaa käsin ilman konetta?
    Mulla on kyllä yleiskone mutta pyrkiny leipiä tehdessä tekeen taikinan käsin kuten Richard Bertinet kirjassaan kannustaa.
    Tuleeko koneella vaivatusta "varmemmin" parempaa tai ilmavaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki olen käsinkin vaivannut, mutta käytän kyllä aina konetta jos vain sellainen käytettävissä on. Koneella saan itse parempaa aikaiseksi koska en kumminkaan jaksa täyttä esim. puolta tuntia käsin vaivata. Voimat loppuu ;)

      Poista
  6. Hei Jonna.

    Sellaista vielä... :) että miltä tuon esitaikinan pitäisi näyttää sen ollessa "paksua taikinaa" ?
    Onko se niin ku todella jämäkkää taikinaa vai enemmänkin muistuttaa sellasta märkää sementtiä? Kysyn siksi koska se mun esitaikina muistutti enemmän tuota märkää sementtiä eli tosi jähmeää.

    Toisekseen et olisiko esitaikinan tarkoitus kohota samalla lailla kuin joku ihan muukin perus taikina?
    Omani ei ainakaan näyttänyt nyt aamulla liiemmi kohonneen mihinkään vaikka olikin lämpimässä ollut yön yli. :(
    Ajattelin että onkohan se kohoaminen sitte huonosta ruisjuuresta kiinni vaikka se (ruisjuuri) kyllä näytti onnistuneen ennen kuin aloin tekeen tuota esitaikinaa.

    Tässä nyt mietin sitte että kannattaako tuosta esitaikinasta alkaa tekeen nyt mitään koska se ei oo ainakaa kovin silminnähden kohonnut yön aikana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on paksua jämäkkää sementtiä! Juurihommiin on musta tosi vaikea antaa täsmällisiä ohjeita, kun juurien toiminta on monesta asiasta kiinni. Kokeilemalla oppii tässä hommassa ehkä parhaiten. Eli jos nyt ei leipä kohonnut tarpeeksi tai paistui oudosti, kokeile ensi kerralla vaikka pidempää kohotusaikaa esitaikinalle. Eli aina kannattaa kokeilla, kantapään kautta oppii parhaiten :)

      Poista
  7. Hei. Kiitos ohjeista ja vinkeistä. Tällasia niistä tuli viime kerralla :D Vielä joutuu reenaan...

    http://snapshotmotions.blogspot.fi/2013/02/shake-n-bake-leipaa-juurista-osa-2.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienojahan niistä tuli! Kyllä mullakin tuli tippa linssiin ekaa (onnistunutta) juurileipää haukatessa :)

      Poista
  8. :) Onnistumisen fiilistä parhaimmillaan. Täytyy kiittää sua viel noista hyvistä juuriartikkeleista, en ois varmaan alkanu juuren valmistamista kokeileen jos en ois näihin juttuihin törmännyt.

    VastaaPoista