28 syyskuuta, 2012

MUSTASELJANKUKKAMEHUUN HYYTELÖITYJÄ MARJOJA


Viime keväänä, ollessani tutustumassa nyttemmin jo edesmenneeseen Kämp Signéen, sai Sami Tallberg minut puheillaan vakuuttuneeksi siitä, että villiyrttien löytäminen, kerääminen ja käyttö on jokseenkin helppo nakki. Ostin samaiselta tutustumiskäynniltä Tallbergin kirjoittaman Villiyrtti-kirjan ja kesällä kiikutin sen mukanani maalle.


Koska jopa lapseni tunnistavat enemmän kasveja kuin minä, asetin itselleni haasteen: Joka kesä opin a) tunnistamaan yhden villiyrtin, b) käyttämään sitä ruuanlaitossa.

Menneen kesän osalta tavoite on täytetty. Tunnistin mustaseljan:


Kirjassa on Mustaseljankukkamehuun hyytelöityjä metsävadelmia ja luomukermaa -niminen ohje. Alla oma, vadelmasesongin jälkeinen versioni: Mustaseljankukkamehuun hyytelöityjä, ei-onneksi-sentään-puolalaisia-pensasmustikoita ja tavallista kermaa.

MUSTASELJANKUKKAMEHUUN HYYTELÖITYJÄ MARJOJA

4 dl mustaseljankukka-mehutiivistettä
2,5 liivatetta
100-150g (tuoreita) marjoja
kermaa
 1. Liota liivatteita kylmässä vedessä.
 2. Kuumenna 0,5 dl mehusta ja sulata siihen pehmenneet liivatteet.
 3. Sekoita lopun mehutiivisteen kanssa.
 4. Jaa mehu kippoihin ja ripottele joukkoon marjat.
 5. Nosta hyytymään jääkaappiin vähintään vuorokaudeksi.
 6. Ennen tarjoilua vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja jaa marjahyytelön päälle.

FIN-ENG:
Due to my poor biology skills and the wild herb cookbook I got for last summer, I decided to teach myself to recognize one eatable wild green each summer. This summer I identified elderflower! 
In a bottle. Still yay!

9 kommenttia:

 1. Miksi ei onneksi sentään puolalaisia pensasmustikoita? Onko puolalaisista pensasmustikoista ollut jotain haloota? Nim. Tietämätön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut, sori jos pelästytin! Lähinnä meinasin, että kun alkup. ohjeessa oli aitoja metsävattuja ja mulla kaupasta ostettuja kasvatettuja marjoja, niin onneksi sentään edes kotimaisia. (Ja onhan niillä puolalaisilla pakastevadelmilla kuitenkin ollut vähän huono karma...)

   Poista
 2. Vau miten hienon näköinen malja! Mustikat ikäänkuin sekä roikkuvat että sojottavat kermassa. Hieno!

  VastaaPoista
 3. Sinulla on inpsiroiva blogi! Blogissamme on sinulle haaste: http://mokonmaailma.blogspot.fi/2012/10/lempiasioita-blogihaaste-arvonta.html

  VastaaPoista
 4. Inspiroiva ja KAUNIS!!!

  VastaaPoista
 5. Kiitti Mokon tytöt ja Anonyymi! Inspiroiva on paras kehu!!

  VastaaPoista
 6. Onpa kaunis annos! Ja varmasti myös herkullinen :) paljon muutakin kivaa täällä blogissa, klikkasin itseni juuri lukijaksi.

  VastaaPoista