24 tammikuuta, 2013

ROUHEINEN KEHYSLEIPÄ



"Ehdottaisin, että menet lautatarhalle, hankit laudankappaleita, jotka kestävät tunnin verran kuumassa uunissa ja nikkaroit niistä 30x30cm kehyksen, joka on korkeudetaan 10cm."

Hélene Johansson on sekaisin. En varmaan mene.

Koska nikkarointi ei kuulu vahvuuksieni listalle, kohotin ja paistoin leivän irtoreunavuoassa.


ROUHEINEN KEHYSLEIPÄ
26cm pyöreässä vuoassa (ohjetta pienennetty/hieman muutettu alkuperäisestä)

Vaihe 1: Liotus
170g ruisrouhetta
170g kahvia (lämpötilalla ei väliä)
  1. Sekoita ruisrouhe ja kahvi.
  2. Peitä muovikelmulla (tai suihkumyssyllä) ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
Vaihe 2:
kahvi-ruisrouheseos vaiheesta 1
400g vettä
170g ruishapanjuurta
30g hiivaa
630g vehnäjauhoa
170g ruisjauhoa
100g fariinisokeria
35g leipäsiirappia
30g merisuolaa
  1. Sekoita liotettu ruisrouhe ja muut aineet paitsi suola.
  2. Vaivaa yleiskoneella 10 min, sen jälkeen lisää suola ja jatka vielä 5 min. (Käsin vaivaamalla tupla-ajat.)
  3. Anna levätä kulhossa 30 min.
  4. Jaa taikina osiin, tässä tapauksessa seitsemään, ja muotoile osista pyöreitä pullia.
  5. Laita voideltu reunavuoka tai kehys leivinpaperilla päällystetylle pellille ja laita leivät sen sisään.
  6. Anna kohota 1,5.2 h huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.
  7. Esilämmitä uuni 250 asteeseen.
  8. Laita leipä uuniin, laske lämpö 175 asteeseen ja paista 1-1,5h, tai kunnes sen sisälämpötila on 98 astetta.
  9. Poista kehys vasta leivän jäähdyttyä.


Leivästä tuli aivan valtava, joten siivutin osan suoraan pakkaseen. Eilen iltapalaksi yhden siivun pikasulatus paahtimessa ja graavilohen jämät päälle. Heaven.

FIN-ENG:
The bread was supposed to be baked in a wooden frame you first had to make with your own two hands. Because I'm all thumbs when it comes to woodwork, I had a different approach.



4 kommenttia:

  1. Mukavaa Jonna, kun olet taas täällä. Helene Johansson on masentava ;-) Se kirja on mahtava, mutta samalla se saa minut tuntemaan itseni täydelliseksi alisuorittajaksi. Kun saan sen hapanjuuren elämään, teen tätä - ja paria muuta ohjetta samaisesta kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kiva olla taas täällä! Suosittelen, vaikka alisuorittajafiilis välillä aiheutuukin, on kirjan leivistä jok'inen ollut ihan huippu!
      Nimim. Kohta kaikki kokeiltu

      Poista
    2. Tuo Kehysvuoka mainio idea (ystävätär artesaani)
      ajattelin että vois tehdä pellille ja vaan kehykset ja alle
      silicon leivonta-alusta. Nousis nimittä leipälevy kepeämmin nän mummultakin

      Poista
    3. Kaikki kunnioitus nikkarointitaitoisille!!!

      Poista