21 heinäkuuta, 2013

PASTEIJAT


Matkalle olin tehnyt mukaan tietysti eväitä. Kunnon tuppervaaralaisäitinä olin pakannut vinirypäleitä ja kurkkupaloja muovirasiat täyteen, jotka tyhjenivät alt' aikayksikön. Kolmas kääre ei uponnut ihan niin hyvin.
Perhanan kakarat.

Meillä, kuten ilmeisen monilla lapsiperheillä, tulee usein eteen tilanteita, että on pakko hakea kaupasta pikapikaa jotain semitäyttävää välipalaa, jolla voi saavuttaa tiettyjä etuja. Esim. onnistuneesti siirtyä paikasta A paikkaan B, voittaa aikaa iltaruuan myöhästyessä syystä tai toisesta, tai hätätapauksessa jopa tyystin korvata jonkin ruokalajin. Tällöin käännymme usein kaupan ihanitsetehtyjen pasteijoiden ja karjalanpiirakoiden puoleen. Lastemme kulloinenkin suosikki vaihtelee, mutta viimeiset viikot on muna-riisipasteija ollut se kovin hitti.

Niinpä tein niitä itse. Ei suinkaan murusin ja rasvanäpein autoa sotkevia voitaikinaisia pasteijoita, vaan paljon terveelliseempiä versioita. Tässä se varmaan menikin sitten pieleen. Älä ikinä sotke valmistuotteiden reseptejä. Lapset eivät syöneet.
Tai toki kiristämällä söivät.

Mutta minä pidin! Olisivatkohan lapset syöneet, jos näitä ei olisi valheellisesti kutsunut muna-riisipastejoiksi? No, silläkin uhalla:

MUNA-RIISIPASTEIJAT
n. 10 kpl

25g hiivaa
250g maitoa
210g vehnäjauhoja
150g grahamjauhoja
25g huoneenlämpöistä voita
8g sokeria
8g suolaa
voiteluun munaa
  1. Liuota hiiva maitoon.
  2. Lisää loput ainekset ja sekoita notkeaksi taikinaksi.
  3. Anna levätä ensin huoneenlämmössä 30 min, sitten jääkaapissa toiset 30 min.
  4. Jaa taikina esim. 10 osaan ja kauli palat pyöreiksi tai neliskulmaisiksi alle sentin paksuisiksi levyiksi.
  5. Laita täytettä toiselle puoliskolle, taita taikina täytteen päälle ja painele reunat kiinni haarukalla.
  6. Kohota vielä n. 20 min, sen jälkeen voitele kananmunalla
  7. Paista 225°C:ssa 10-20 min pasteijan koosta riippuen.
Täyte:
3 kananmunaa
1dl puuroriisiä (+ vettä, suolaa)
1rkl voita
suolaa, pippuria
(sipulinvartta tai ruohosipulia)
  1. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä.
  2. Keitä puuroriisi ohjeen mukaan, jäähdytä.
  3. Sekoita täytteen ainekset yhteen, mausta suolalla ja pippurilla.


4 kommenttia: