14 elokuuta, 2013

KESÄKURPITSA-RICOTTAGALETTE


Nyt kun vettä sataa kolmatta päivää ja sukatkin jouduin tänään kaivamaan kaapista, tuntuu aika syksyltä, vaikka kalenterissa elokuu vielä lukeekin.
Vikana viikonloppuna ennen päiväkotiin palaamista ei kuitenkaan vielä sukkia kaivattu.


Niinpä pakkasimme lapset (ja lasten vanhemmat),


hyvin kylmennetyt juomat ja muut eväät veneeseen,


ja suuntasimme saariretkelle.


Superhyvä eväs olikin. Pohjataikina aivan loistava, täytteet varmaa kamaa myös. (Ohje muokattu Smitten Kitchenin ohjeesta, täällä päin.)


KESÄKURPITSA-RICOTTAGALETTE

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
100g kylmää voita
0,5 dl kermaviiliä
0,5 dl kylmää vettä
2 tl sitruunamehua

Täyte:
1 isohko tai pari pienempää kesäkurpitsaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi
125g ricottaa
50g parmesania
50g mozzarellaa
1 rkl tuoretta basilikaa pieneksi pilkottuna
(keltuainen + tilkka vettä voiteluun)

  1. Nypi jauhot, suola ja kylmä, pieneksi kuutioitu voi.
  2. Sekoita kermaviili, vesi ja sitruunamehu ja lisää jauho-voiseoksen joukkoon nopeasti käsin sekoittaen. Älä sekoita liikaa.
  3. Kääri taikinatuorekelmuun ja pistä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
  4. Viipaloi kesäkurpitsa, levitä viipaleet talouspaperile ja ripottele siivuille suolaa. Itketä 30 min ja sen jälkeen pyyhi kosteus pinnalta.
  5. Pilko valkosipuli pieneksi ja sekoita silppu öljyn kanssa. Siirrä odottamaan.
  6. Pilko/raasta juustot ja sekoita tahnaksi. Lisää basilikasilppu sekä puolet valkosipuliöljystä.
  7. Kauli taikina jauhotetulla työtasolla ympyräksi (25-30cm). Siirrä kaulittu pohja leivinpaperin päälle.
  8. Levitä juustotäyte keskelle pohjataikinaa tasaisesti niin, että reunoille jää tyhjää 5cm verran.
  9. Laita kesäkurpitsasiivut juustotäytteen päälle. Levitä niiden päälle loput valkosipuliöljystä.
  10. Taita reunat kohti keskustaa ja voitele ne halutessa keltuais-vesiseoksella.
  11. Paista 200°C:ssa 35-40 min.



Voi älä ihan vielä lopu kesä.

6 kommenttia:

  1. Tänään tuli onneksi hetkeksi takaisin. Jokainen aurinkoinen päivä tuntuu nyt luksukselta. Ihana piiras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein oli kesä taas koko viikonlopun. Mutta sukat oli silti jalassa.
      Tota pohjataikinaohjetta tuun käyttämään vielä ziljoona kertaa uudelleen!

      Poista
  2. Tuo pohja on ihan loistava! Miten voi noin rapea ja lehtevä taikina tulla noin vähällä vaivalla!?

    Ihana ohje, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Koin lievän (positiivisen) järkytyksen tosta pohjasta.

      Poista
  3. Tuo pohja oli tosiaan ihana! Täytteeseen jäin kaipaamaan jotain potkua/variaatiota ja ajattelinkin kokeilla uudestaan muunnellun täytteen kanssa. En kyllä vielä tiedä mitä siihen täytteeseen upottaisin :-) Kiitos tästä ohjeesta, oli mulle ihan uusi tuttavuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla jäi tätä tehdessä pikkuriekale taikinaa yli ja sen sisään laitoin sinihomejuustoa ja paljon sipulia. Oli superhyvää.

      Poista