04 elokuuta, 2013

VIETNAMILAISET RULLAT


Äiti, tässä ohje.


Aloita hankkimalla riisipaperit ja vasta sitten mieti: "olisipa kiva tehdä niitä ihania vietnamilaisia kääryleitä mitä Jonna teki maalla".
Löydät niitä joko pienistä aasialaiskaupoista (Hagis) tai Stokkalta, johon ne ovat nyt tulossa valkoimiin.
Jos olet jossain muualla Suomessa, enpä osaa auttaa. Ota mukaan Heltsingistä.


Mene kauppaan ja pilko. Pilko niin maan perhanasti. Sillä sun söpöllä pienellä vihannesveitsellä. Tovi menee, mutta valmista tulee. Kurkkua, porkkanaa, ituja, siitakesieniä, ruohosipulia tai sipulinvartta. Oleellisena osana paahda ja rouhi kuorittuja maapähkinöitä.
Ja kaikkein tärkeimpänä loput vihreät: salaattia, ja yrttejä, korianteria, minttua, korianteria, basilikaa, korianteria ja korianteria.
Ja jos ei ole kaikkea edellämainittua, jätä jotain pois. Ja voihan lisäksi laittaa myös reekkoja (toim. huom. katkarapuja) tai vaikka jotain kalaa. Kunhan et jätä pois korianteria.

Ai niin, vermiselliä myös, eli niitä lähes läpinäkyviä riisinuudeleita. Also known as lasinuudelit.


Haastavampi osuus on kuitenkin vasta edessä päin. Kasta riisipaperikääryle lämpimään veteen ja pehmitä minuutti-pari. Sen jälkeen nosta leikkuualustalle. Kasaa täytteet lätyn päälle, taita ensin yksi sivu kohti keskustaa, sitten toinen. Käännä sitten alaosa ylös ja rullaa. Siinä riisipaperikäärylepakkauksessa on tod. näk. vielä kuva havainnollistamassa hommaa.
Tai odota, pyydän Mikon piirtämään.


Huomaako sen, että se piirtää työkseen?
Laita valmiit rullat vadille kostean keittiöpyyhkeen pyyhkeen sisään ja pidä siellä tarjoiluun asti.


Tämä ei jää kuitenkaan tähän. Tee se dippi, josta niin tykkäsit. Siihen koko vietnamilaiset rullat -homma kuitenkin perustuu.

NUOC CHAM -KASTIKE

2,5 dl vettä
125g (hienoa) ruokosokeria
2 palkoa punaista chiliä
4 valkosipulinkynttä
1 1/4 dl kalakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1/2 dl limemehua
  1. Mittaa sokeri kulhoon, kiehauta vesi ja kaada se sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut veteen.
  2. Hienonna chilit ja valkosipulit, lisää sokeriliemen joukoon.
  3. Lisää muut ainekset.
  4. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  5. Säilytä jääkaapissa. 


8 kommenttia:

  1. Ainakin Tampereelta saa punnitse & säästästä ja muistaakseni myös ruohonjuuresta. Veikkaan että mistä tahansa, mistä löytyy valikoimaltaan laaja samantyyppinen kauppa noita saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä, hyvä tietää. Olettaisin niitä saatavan siis myös muista ruohonjuurista ja punnitse&säästöistä.

      Poista
  2. Helppo homma tyttäreni, kunhan vaan muistan sen korianterin!
    T. Äiti

    VastaaPoista
  3. Näyttää herkullisilta! Hei semmonen tuli mieleen, että noita riisipapereita on käsittääkseni kahdenlaisia. Toiset on tarkoitettu uppopaistoon toiset "raakana" syötäviksi. Olen tosin itse käyttänyt raakana molempaa sorttia. Raakana syötävissä on pakkauksessa ruusunkuva.

    Terveisin,
    Tiina

    VastaaPoista
  4. Kuopiossa Aasialaisesta ruokakaupasta saa riisipaperia. Varmaan cittarit tilaa, jos pyytää.

    VastaaPoista
  5. Kokeile seuraavalla kerralla korianterin lisäksi thaibasilikaa. Tosi tosi bueno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idis. Nyt oli paremman puutteessa basilikaa ilman thaita.

      Poista