27 syyskuuta, 2013

OMENA-PUNAJUURICARPACCIO


Todella pitkulainen maa, pääkaupunki Santiago, keskinkertainen maanosan jalkapallomaista, kieli espanja ja kova tekijä maailman viinintuottajamaiden joukossa. Tässä tiivistettynä se mitä tiedän Chilestä.
Nyt olisi kuitenkin mahdollisuus lähettää minut kisaamaan paikasta päästä tutustumaan maahan vähän yksityiskohtaisemmin.

Cono Surin viinitalo on järjestävänä tahona kilpailussa, jonka voittaja passitetaan ottamaan Chilestä vähän tarkempaa selkoa. Ruotsi ja Norja on otettu hommaan mukaan ja kustakin maasta yksi ehdokkaista päätyy Tukholman finaaliin päätuomarin (Ahvenanmaan mestarikokin Michael Björklundin) valitsemana, yksi yleisöäänestyksellä. Ja tässä rakkaat lukijat, TE astutte kuvaan:
Äänestää voi kilpailusaitilla täällä


Kilpailuun annettiin tarkat speksit:
Maksimissaan 1,5 h aikaa, annoksen pääraaka-aineena lohi, lammas, omena tai peruna. Tavoitteena kehittää pohjoismainen resepti, joka istuu yks'yhteen Cono Surin viinin kanssa. Tarkemmin sanottuna alkuruoka, pääruoka tai suolainen leivonnainen Cono Sur Bicicleta Rieslingin tai Pinot Noirin kanssa.

Kovasti lähdin suunnittelemaan erilaisia leipomuksia, mutta suunnitelmat monessa kohtaa tyssäsivät puolentoistatunnin riittämättömyyteen taikinoiden kanssa hommailuun. Seuraavaksi halusin tehdä jotain lampaasta, mutta kiinnostavammat osat vaativat jälleen enemmän huomiota kuin vain 90 minuutin verran. Lohta pidin liian ilmeisenä, perunakokeiluni ei maistunut miltään. Jäljelle jäi sienten kanssa kotimaisen ykkös-sesonkiherkun tittelistä kisaava omppu ja siitä tehtävä syksyinen alkuruoka.


Makean happaman omenan kaveriksi syksyn värinen ja makuinen punajuuri. Molempia marinoidaan hetken ajan, päälle paahdetaan pähkinää, murustellaan pehmeää vuohenjuustoa ja vuonankaalia. Ja pistellään raikkaan rieslingin kanssa menemään.

OMENA-PUNAJUURICARPACCIO, VUOHENJUUSTOA JA PÄHKINÄÄ
(4 annosta)

Marinadi punajuurille:
1,5 dl omenamehua
1rkl omenaviinietikkaa
1 rkl saksanpähkinäöljyä
ripaus suolaa, pippuria
2 punajuurta (pientä)
  1. Keitä omenamehua kasaan, kunnes jäljellä on 1 rkl.
  2. Sekoita kasaan keitettyyn mehuun omenaviinietikka, saksanpähkinäöljy, sekä ripaus suolaa ja pippuria.
  3. Viipaloi punajuuret parin millin paksuisiksi siivuiksi.
  4. Sekoita liemi punajuurisiivujen joukkoon ja anna maustua.
Marinadi omenoille:
1 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
4 kiinteää, happaman makeaa omenaa (pienehköä)
  1. Sekoita sitruunamehu ja öljy.
  2. Leikkaa omenat parin millin paksuisiksi siivuiksi.
  3. Sekoita sitruuna-öljyseos omenasiivujen joukkoon varovasti käännellen ja anna maustua.
50g saksanpähkinöitä
150g (pehmeää) vuohenjuustoa
vuonankaalia
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
  1. Paahda saksanpähkinöitä varovasti kuumalla pannulla, kunnes alkavat saada väriä.
  2. Asettele lautaselle omena- ja punajuuriviipaleet, päälle pähkinät, murusteltu vuohenjuusto ja vuonankaali.
  3. Lisää pieni loraus oliiviöljyä, pyöräytys mustapippuria ja hippu hyvää sormisuolaa.

4 kommenttia:

  1. Olipas liuta mahtavia reseptejä, tämä on yksi suosikeistani. Ihanan syksyinen yhdistelmä makeaa ja suolaista. Onnea kisaan, toivottavasti tavataan Tukholmassa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle sopii hyvin treffit Tukholman finaaliin ;) Tsemppiä matkaan, aikamoinen määrä osallistujia!

      Poista
  2. Todella kaunis ja herkullisen kuulloinen annos! :)

    VastaaPoista