12 syyskuuta, 2013

RUISROUHELEIPÄ


Perus lähikaupassa leipäostoksilla käydessäni nappaan aina kiinni samoihin leipiin. Sitä yhtä tummaa, joka sopii sen tietyn leikkeleen kanssa, sitä paahdettavaksi sopivaa vaaleampaa tai sitä tiettyä pitkulaista. Sekä sitä yhtä kovaa, johon Mikko saa upotettua tosi paljon voita, ihan vahingossa.

Yhtälailla leipää itse leipoessani fakkiinnun niihin tuttuihin ja parhaiksi todettuihin resepteihin, joita leivon uudelleen ja uudelleen.
Pitkästä aikaa tein kuitenkin ihan upouutta leipää. Ja niin hyvää tuli, että taidan käntyn lisätä sinne fakkiinnuttamislistalle.


RUISROUHELEIPÄ
(2 leipää)


1. päivä:

Liottaminen:
500g ruisrouhetta
500g vettä
  1. Kiehauta vesi ja kaada se ruisrouheen päälle kulhoon. Sekoita.
  2. Peitä kulho muovilla ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Esitaikina:
50g hapanjuurta
200g vettä
250g ruisjauhoa
  1. Sekoita kaikki aineet huolella keskenään.
  2. Peitä kulho tiiviisti ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

2. päivä:

Taikina:
30g hiivaa
400g vettä
440g ruisjauhoja
25g hunajaa
25g suolaa
(Edell. päivän esitaikina + lionnut ruisrouhe)
  1. Liuota hiiva veteen.
  2. Lisää muut aineet sekä edellisen päivän liotettu ruisrouhe ja esitaikina.
  3. Vaivaa koneella 15 min, peitä ja anna levätä 1h.
  4. Jaa taikina kahteen n. 2 litran vetoiseen leipävuokaan ja kohota 1h.
  5. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  6. Pane leivät uuniin ja laske lämpö 5 min päästä 180°C:een.
  7. Paista n. 1h, ota leivät pois vuoista ja jatka paistamista vielä 5 min.


5 kommenttia:

  1. Tätä tekisi mieli kokeilla. En ole ikinä ennen tehnyt ruisleipää. Osaatko kertoa mistä voisin hankkia hapanjuurta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täältä voit lukea lisää hapanjuuresta: http://www.jauhotsuussa.fi/2011/04/hapanjuuri.html. Alimmaisena myös linkki hapanjuuriohjeeseen.

      Poista
  2. Miten leivät saa helposti pois vuoista? Voitelitko esimerkiksi vuoat ensin? Olen tehnyt ohjeillasi monta leipää ja kaikki ovat olleet herkullisia. 100 % ruisleipä on päässyt jokaviikkoiseen tuotantoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että olet tykännyt resepteistä!
      Jos vuoan voitelee, lähtee leipä ihan vaan kippaamalla, pinnoitetuissa vuoissa ei oikeastaan edes voitelua tarvitse.

      Poista
    2. Kokeilin pinnoitetussa vuoassa, mutta leivän pohja meni rikki, kun yritin kaatoyritysten jälkeen kaivaa leipää pois lastalla. Ensi kerralla kokeilen siis voitelua!

      Poista