02 lokakuuta, 2013

LIHATON LOKAKUU


Päätimme perheemme voimin ottaa osaa Docventuresin lanseeraamaan Lihaton Lokakuu -proggikseen.
Projektin FB-saitilla on keskustelu, tietysti, kääntynyt rasittavaan, somesta tuttuun joko-tai -vastakkainasetteluun.
Monilla on mennyt pointti mielestäni vähän ohi: Lopeta tai vähennä lihankäyttöä lokakuussa, kukin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Joku jättää kaiken tehotuotetun lihan pois ruokavaliostaan ja kuukauden ajan valitsee luomua/villiä/riistaa. Joku ostaa päivittäisen 400g jauhelihapaketin sijaan lokakuussa edes kerran viikossa WWF:n kalaoppaasta poimittua vihreän valon kalaa. Joku taas droppaa kala-kasvisruuastaan sen peskon, lakton ja ovon, ja ryhtyy 30 päivän vegaanikuurille.
Kaikki yhtä hyviä.

Meidän viisihenkisen perheemme lihankulutus suomalaisten keskiverron mukaan olisi 7,5kg viikossa, joka ikinen viikko. Täytyy myöntää, että jäämme kyllä reilusti keskiverrosta ilman lihatonta lokakuutakin. Kuitenkin tarkemmin hommaa miettiessäni löysin ongelmakohdan, lapset nimittäin.

Fakta on se, että ainakin meidän lapsille helpommin uppoava, nopea ja suht edullinen arkiruoka useimmiten sisältää jotain lihaa, jossain muodossa. Säännöllisessä syklissä pyörii ruokalistalla toki kasvisruokiakin, jotka ovat lasten suurta herkkua, kuten vaikka punajuurispagu, tomaatti-kidneypapupata, porkkanakeitto. Takuuvarmat vegesafkat siis ovat hanskassa, muttei niistä ihan vielä 30 päivän ruuiksi ole.

Koen, että oma lihattoman lokakuun haasteeni on keksiä kuukauden ajaksi kasvisruokia, joita lapset söisivät yhtä suurella ruokahalulla kuin muussattujen perunoiden päälle kipattuja omin pikku kätösin pyörittämiäni lihapullia.
Lapset syövät koulussa/eskarissa/päiväkodissa tietysti sitä mitä syövät, aikuiset yrittävät muistaa lounaalla tilata sen lihattoman version. Kylässä syödään mitä tarjotaan.
Kala pysyy listalla, mutta lohta max yhdellä aterialla viikossa, muiden käytettävien kalojen oltava kotimaisia.
Ja tärkeä pointti, kuukauden ruokaostoksiin ei rahaa saa kulua normaalia enempää.


1 kommentti:

  1. Minäkin olen LL:ssä mukana, tarkoituksena jättää pois kaikki punainen liha. Lähinnä kylässä yms. saatan tästä poiketa, mutta uskoisin, että kyllä mä tästä selviydyn :)

    VastaaPoista