29 marraskuuta, 2013

LEVAIN À LA STUREBY (VAALEA HAPANLEIPÄ III)


Upouudesta keittokirjasta on kamalan vaikea valita minkä reseptin tekisi ekana. Päädyin valitsemaan leivän, jonka Martin Johansson nimeää lempparikseen.

Moni edellisen postauksen arvontaan osallistuneista vannovat rakkauttaan rukiiseen, mutta omasta mielestäni nämä vaaleat hapanjuureen leivotut leivät ovat aika tiukka vastus ruisleivälle, niin maussa kuin säilyvydessäänkin. Ehkä jopa vähän monikäyttöisempiäkin?

LEVAIN À LA STUREBY (VAALEA HAPANLEIPÄ III)
(2 leipää)

1. päivä, ilta:
100g vehnähapanjuurta
200g vettä
150g erikoisvehnäjauhoja
50g ruisjauhoja
  1. Sekoita juuri, vesi ja jauhot tasaiseksi massaksi.
  2. Peitä kulho muovilla ja anna olla yön yli hitusen huoneenlämpöä lämpimämmässä paikassa.
2. päivä, aamu:
Eilinen hapantaikina
450g vettä
750g erikoisvehnäjauhoja
20g suolaa
  1. Sekoita muut ainekset paitsi suola ja vaivaa koneella 5 min hitaalla + 3 min vähän nopeammalla.
  2. Lisää suola ja vaivaa vielä 2 min lisää.
  3. Jos taikinassa ei vaikuta vielä olevan riittävä sitko (eikä irtoa kulhon reunoista), anna levätä 5 min ja jatka sitten vaivaamista vielä pari minsaa.
  4. Voitele muovilaatikko tai laakea kulho öljyllä, kippaa taikina sinne ja peitä.
  5. Kohota kunnes taikina kaksinkertaistunut (mulla meni n. 4h). 
  6. Kohoamisen aikana taittele taikinaa kolme kertaa: Ensimmäisen kerran noin 1 tunnin kuluttua, sen jälkeen 30 min välein. (Taita taikinaa kostutetuin käsin reunoilta kohti keskustaa.)
  7. Esilämmitä uuni 275 °C:een.
  8. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja jaa kahteen osaan.
  9. Muotoile toisesta palasta n. 20x30 cm suorakulmio ja taita se pituussuunnassa kahtia painamatta taikinaa liikaa.
  10. Nosta taikina varovasti leivinpaperille jättäen sauman sivuun. Toista sama toiselle taikinapalalle.
  11. Laita leivät uuniin, laske lämpötila heti 250°C:een. 
  12. Kun paistoajasta on kulunut 15 min, laske lämpö 200°C:een ja tuuleta uunia avaamalla ja sulkemalla luukku muutaman kerran. Ota leipä uunista, kun paistoaikaa on kulunut yhteensä n. 35 min.
  13. Jäähdytä ritilällä.
Vaikken valoisaan aikaan enää ehtinytkään napata kuvaa leipäseni sisältä, lupaan että reiät olivat aivan yhtä suuria kuin kirjan leivässäkin (ed. postauksen kuvassa)!

Muistutuksena vielä joskus aiemminkin jakamani Martin Johanssonin taikinantaittamisvideo:


2 kommenttia:

  1. Toi kirja on niiiiiiin hyvä. Kovassa käytössä tässäkin kotileipomossa. Hyvän näköne leipäne.

    VastaaPoista