27 marraskuuta, 2013

MARTIN JOHANSSON: JUUREVAA LEIPÄÄ (& ARVONTA!)


Martin Johanssonin, suositun ruotsalaisen leipäbloggaajan alkuperäistä Pain de Martin -blogia olen minäkin kahlannut hapanjuurihommeleita aloittaessani.
Tämä entinen art director on nykyjään myös keittokirjailija ja toisella kotimaisella on häneltä ilmestynyt jo kolme kirjaa. Kirjoista ensimmäinen on vihdoin julkaistu suomeksikin, nimellä Juurevaa leipää. Kirjan kustantanut Moreeni lähetti kirjan tutustuttavaksi.


Selkeiden juurileivontavinkkien ja hyvien neuvojen lisäksi on kirjassa ihanan kuuloisia reseptejä, joita tullaan varmasti testailemaan lähitulevaisuudessa.


Niiden, jotka ovat haaveilleet harppaavansa leivänleipomisessa seuraavalle levelille, eli juurileivontaan, kannattaa nyt äkkiä kirjoittaa joulupukille. Loistovinkki joulutoivelistalle!



Pikkujoulukauden kunniaksi pääsee Jauhot suussa, yhteistyössä kustannusosakeyhtiö Moreenin kanssa, leikkimään joulupukkia:

Kaikkien tähän postaukseen kommentoineiden kesken arvotaan tämä juureva leivänleivontakirja. Jätä vastauksesi viimeistään sunnuntain aikana, maanantaina arvotaan!

KUMPI MUKAAN AUTIOLLE SAARELLE, RUIS VAI VEHNÄ? 
(Huom. autiolla saarella on myös vettä, suolaa ja uuni. Ja sekoituskulho. Ja ehkä vähän voita.)


55 kommenttia:

  1. Uijuijui, kuinka ihanan rapsakan näköistä höttöleipää tuossa toisessa kuvassa! Arvontaan vastaan silti ehottomasti ruis, se on voin ainoa oikea ystävä :P

    VastaaPoista
  2. Ei vitsi toi kirja vaikuttaa hyvältä! Ottaisin kans varmaan ruisjauhoja :-)
    kaakaokermavaahdolla@hotmail.com

    VastaaPoista
  3. Oi, mikä kirja! Ruista minäkin valitsisin.

    VastaaPoista
  4. Kyllä se olisi ruis joka mukaan lähtisi!

    VastaaPoista
  5. Mä lainasin jo kirjastosta tuon kirjan ja on muuten hyvä. Eli mieluusti ottaisin omaan kirjahyllyyn :) Ruis olis ehdoton kaveri autiolle saarelle. Ilman vehnäleipää voi kyllä elää mutta ruisleipää tulis kyllä ikävä.

    VastaaPoista
  6. Jos ei arvonnassa nappaa niin pitää pyytää pukilta! Rukiin valitsen minäkin.

    VastaaPoista
  7. Ruis, ehdottomasti. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta.

    VastaaPoista
  8. Ruis tottakai! :)
    mevid@outlook.com

    VastaaPoista
  9. Mahtava palkinto! Autiolla saarella tulisi varmaan ekana ikävä ruisleipää, eli ruis! :)
    -Shiva-
    suddenconnection(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  10. Kiva, että Martinia on käännetty suomeksi. Näiden kuvien perusteella suomennos tosin saa minut itkemään. Erikoisvehnäjauhoilla kun ei ole mitään tekemistä ruotsalaisen vetemjöl specialin kanssa.

    Kirja on kuitenkin vanha suosikki, joten yhdyn suositukseen sen lisäämisestä joulutoivelistalle. Mikäli toinen kotimainen sujuu, suosittelen vielä lämpimämmin Martinin uusinta Bröd och pizza -kirjaa, etenkin jos ilman yleiskonetta leipominen kiinnostaa. Taikinan vaivaamisen lisäksi myös juuren ruokkiminen ja säilyttäminen on uuden kirjan ohjeilla yksinkertaisempaa. Nykyisin leivonkin myös Martinin vanhempien kirjojen leivät uusimman kirjan metodeilla.

    Koska olen aina vaan lainannut alkukielisen opuksen kirjastosta ja uusinut maksimimäärän kertoja, osallistun myös arvontaan ja vastaan ruis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlailin joskus Martinin blogia lukiessani just tuota vetemjöl special -asiaa ja tulin silloin siihen lopputulemaan, että kyseessä olisi juurikin samaiset erikoisvehnäjauhot (specialvetemjöl pakkauksessa på svenska). Erikoisvehnäjauhoilla pitäisi olla tavallisia vehnäjauhoja paremmat leivontaominaisuudet, mm. sitkonmuodostus parempi.

      Bröd och pizza siis toivelistalle! Vaikkakin rakastan yleiskoneella vaivaamista ;)

      Poista
  11. Ruis! Ja tuo kirja olisi kiva voittaa. Siinä varmaan kerrotaan, miten tumpelo saa juuren pysymään hengissäkin :-) nimim. kolmas kuoli just

    VastaaPoista
  12. Ehdottomasti ruis!
    Olisipa ihana kirja pukinkonttiin (tietysti itselle..;) )
    (norppa_1@hotmail.com)

    VastaaPoista
  13. ruis. tietenkin, kamoon. siistin kuuloinen saari!

    VastaaPoista
  14. Ehdottomasti ruis! Vehnäpullaan kyllästyy niin nopeasti...

    VastaaPoista
  15. Ruis! :) satu20002@luukku.com

    VastaaPoista
  16. Vehnä mukaan :)

    lof73(at)mbnet.fi

    VastaaPoista
  17. Ruis aivan ehdottomasti :) lumikki1@luukku.com

    VastaaPoista
  18. Ruis mukaan! :)

    annastinav@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Siis ehdottomasti ruis. Mikään ei voita ruishapanjuurella tehtyä rukiista leipää. Ja jos siellä saarella saa vielä voita tuon leivän päälle, niin kysehän ei ole ihan mistä tahansa autiosta saaresta vaan paratiisista. Terveisin riikkahelena

    VastaaPoista
  20. Ruista mukaan!

    sanza93@hotmail.com

    VastaaPoista
  21. Ruista siellä tarvitaan!
    flight(at)luukku(piste)com

    VastaaPoista
  22. Ruista ehdottomasti. Ihana arvonta, kivaa joulun odotusta :) -m-

    VastaaPoista
  23. Ruis lähtisi mukaan. Ja todellakin haluaisin siirtyä seuraavalle levelille leivän leipomisessa. Kattilaleipää on tehty jo miljoona kertaa ja kaipaisin vähän vaihtelua joten juurileivonta voisi olla seuraava askel...

    VastaaPoista
  24. Ruis! Upea arvonta! :-) Mukana olen. jelena.nieminen@hotmail.com

    VastaaPoista
  25. Ruis!! jessina.nieminen@hotmail.com ♥

    VastaaPoista
  26. ruis!
    elina_myllykoski@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. Ruis.
    ...tääl on myöskin kiltit lapset....

    VastaaPoista
  28. Vaikka yleensä vannonkin rukiin nimeen, niin nyt sanon vehnä, koska fanitan vehnäpohjaisia hapanleipiä niin täysillä! :) Ja toi kirja olisi ihana!

    VastaaPoista
  29. Vaikka tykkäänkin enemmän yleensä ruisleivästä, niin en tykkää ruisleivän leipomisesta läheskään yhtä paljon vehnätaikinan vaivaamisesta, joten vehnä :)

    VastaaPoista
  30. Ruis tietenkin :) ilokseni@gmail.com

    VastaaPoista
  31. Ruis toki, jos kerran voitakin löytyy. Vehnäleipää syö sellaisenaankin, mutta ruisleipä voilla on ihan taitamattoman hyvää...
    ahlfors(at)suomi24(piste)fi

    VastaaPoista
  32. Ruis :P Ruisleipä on ykkössuosikkini nyt ja aina!

    VastaaPoista
  33. Ruista tietty. Ruisleipä ja voi, sitä ei voita mikään.
    t.Eve Jones

    VastaaPoista
  34. Kyllä minä ottaisin vehnää! Olisipa kiinnostava opus kyllä!

    VastaaPoista
  35. Ruista ehdottomasti!
    t. Elina T.

    VastaaPoista
  36. Ehdottomasti mukaan lähtisi rakas, 1800-luvulta peräisin oleva ruisjuureni. Tämän blogin ruisleipäohjeella on tullut 1,5 vuotta ruisleipää tehtyä n. 2-3 viikon välein. Nam!

    marenkeli@hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silläpä on ikää. Olisi joskus hauska kokeilla vierekkäin omaa muutaman vuoden vanhaa ja tollasta ikivanhaa juurta, huomaako eroja maussa, toimivuudessa jne.

      Poista
  37. Ruis! Vastaa Laura L

    VastaaPoista
  38. Ruista toki.
    teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

    VastaaPoista
  39. Hä, vehnää tietty! Enempi variaatiota.

    VastaaPoista
  40. No vehnä kyllä tässä tapauksessa ehkä pakko valita, vaikka ruisleivän mää noin yleensä kyllä valitten. Mutta vehnä, koska siitä saa tehtyä enemmän kaikkee!

    inskii__@hotmail.com

    VastaaPoista